Taken | Vaste journaalposten

Je gebruikt vaste journaalposten voor journaalposten (mutaties) die elke periode hetzelfde zijn. Als je werkt met vaste journaalposten, hoef je de journaalposten slechts één keer in te voeren

Steeds terugkerende journaalposten (bijv. afschrijvingen) kunnen automatisch periodiek verwerkt worden met dit programma. Het vastleggen van vaste journaalposten is vrijwel gelijk aan het vastleggen van boekingen in het programma Boeken. In Vaste journaalposten kan men per dagboekcode maximaal één blad vastleggen. Rubrieken als bladnummer en periodenummer zijn uiteraard niet aanwezig.

Nadat een regel is ingegeven in het programma Vaste journaalposten, wordt deze alleen maar weggeschreven naar het vaste-journaalpostenbestand. Er vindt dus (nog) geen definitieve verwerking plaats naar het mutatiebestand. Die verwerking kan (periodiek) plaatsvinden met behulp van de knop Verwerken.

 

 

 

Boeken vaste journaalposten

Het vastleggen van vaste journaalposten is vrijwel gelijk aan het vastleggen van boekingen in het programma Taken | Boeken.
In dat onderdeel kun je de functies en de werking van het programma verder nalezen.

De volgende velden behoeven nog een nadere toelichting met betrekking tot de Vaste journaalposten:

Factuurnr.

Het factuurnummer kan dat wordt ingetoetst in Vaste journaalposten, kan worden gehanteerd bij de verwerking van de vaste journaalposten. Het is echter ook mogelijk om door het programma een afwijkend factuurnummer te laten genereren bij het verwerken van de vaste journaalposten.

Tijdens het boeken kan men gebruik maken van sneltoetsen:

 

1f9f4390-fb78-4a70-860b-ddc1957a8187

Boekstuknr.

Het boekstuknummer kan dat wordt ingetoetst in Vaste journaalposten, kan worden gehanteerd bij de verwerking van de vaste journaalposten. Het is echter ook mogelijk om door het programma een afwijkend boekstuknummer te laten genereren bij het verwerken van de vaste journaalposten.

Tijdens het boeken kan men gebruik maken van sneltoetsen:

 661c2005-2d90-44d0-805c-76388c3ddd75

 

Datum

Tijdens het boeken kan men gebruik maken van sneltoetsen:

De datum hoeft niet binnen de periode te liggen die is geselecteerd voor dit dagboekblad. Indien u handmatig een datum ingeeft, dient u geen scheidingstekens te gebruiken. Nadat de datum is bevestigd, worden de scheidingstekens automatisch geplaatst.
Het is mogelijk om alleen een andere dag in te toetsen en daarna de datum te bevestigen met Enter. De maand en het jaar van de vorige boekingsregel worden dan automatisch overgenomen. Wordt er zowel een dag als een maand ingetoetst dan wordt alleen het jaar van de vorige boekingsregel overgenomen.

 

6444e49e-d5f2-49ce-aff7-557c330db4bf

Het periodenummer dat in de kop van het scherm staat, bepaalt voor het hele dagboekblad de periode, ongeacht de datum die in de boekingsregel wordt gebruikt. Het is dus niet strikt noodzakelijk dat de datum van de boekingsregel ook daadwerkelijk tot de daar ingetoetste periode behoort.

Vervaldatum

Hier kan direct een datum worden ingegeven. 

 

6444e49e-d5f2-49ce-aff7-557c330db4bf (1)

 

04a63bba-76e7-4891-b351-73d278c93ac1

Verwerken vaste journaalposten

Er kan worden gekozen voor:

3ec7ee86-0bd8-43d8-af33-9667a56e7699

 

Opties

Factuurnr. (1e)

Hier kan het factuurnummer worden ingetoetst dat wordt gebruikt voor de eerste boekingsregel. 

Als hier een 0 (nul) wordt ingevuld, worden de factuurnummers gehanteerd zoals die zijn ingegeven in het oorspronkelijke dagboekblad.

Ophoging (Factuurnr.)

Indien elke boekingsregel hetzelfde factuurnummer dient te bevatten dan toets je bij Factuurnr. een getal in en toets je hier 0 (nul) in. Indien echter iedere boekingsregel een uniek factuurnummer moet krijgen, toets je hier een ophoging in, bijvoorbeeld 1 of 5. Iedere volgende boekingsregel wordt opgehoogd met het getal dat hier wordt ingevuld.

Indien bij 1e Factuurnr. voor 0 is gekozen, dan is dit veld niet van toepassing. Dan worden de factuurnummers gehanteerd zoals die zijn ingegeven in het oorspronkelijke dagboekblad.

Boekstuknr. (1e)

Hier kan het boekstuknummer worden ingetoetst dat wordt gebruikt voor de eerste boekingsregel.

Als hier een 0 (nul) wordt ingevuld, worden de boekstuknummers gehanteerd zoals die zijn ingegeven in het oorspronkelijke dagboekblad.

Ophoging (Boekstuknr.)

Indien elke boekingsregel hetzelfde boekstuknummer dient te bevatten dan toets je bij Boekstuknr. een getal in en toets je hier 0 (nul) in. Indien echter iedere boekingsregel een uniek boekstuknummer moet krijgen, toets je hier een ophoging in, bijvoorbeeld 1 of 5. Iedere volgende boekingsregel wordt opgehoogd met het getal dat hier wordt ingevuld.

Indien bij 1e Boekstuknr. voor 0 is gekozen, dan is dit veld niet van toepassing. Dan worden de boekstuknummers gehanteerd zoals die zijn ingegeven in het oorspronkelijke dagboekblad.

Niet voor alle dagboeksoorten kan het boekstuknummer afwijken van het factuurnummer. 

Datum

Default staat hier de boekingsdatum vermeld die is ingegeven bij het opstarten van het MINOX-programma. Het is mogelijk om een andere datum in te geven.

De hier ingetoetste datum wordt gebruikt voor alle boekingen die in het dagboekblad aanwezig zijn.

Periode

Default staat hier de huidige boekingsperiode vermeld (die hoort bij de boekingsdatum die is ingegeven bij het opstarten van het MINOX-programma). Het is mogelijk om een andere periode in te geven.

Vaste omschrijving

De omschrijving die hier wordt ingetoetst, zal alleen gelden voor de journaalposten die nu verwerkt worden. Toetst u hier niets in, dan zal de oorspronkelijke omschrijving worden gehanteerd die is vastgelegd bij het intoetsen van de vaste journaalposten.

 

Knoppen

 

736fc13c-e01b-4b9e-9cb0-1415a7d6ee19