Taken | BTW aangifte

Je kunt nu in Minox aangifte doen via Taken | BTW aangifte en deze aangifte ook direct doorsturen naar de belastingdienst.

BELANGRIJK:

Als je de nieuwe BTW-module activeert, dan kun je in de administratie waarin je de module hebt geactiveerd geen gebruik meer maken van het oude btw-programma.

Elke administratie moet apart geactiveerd worden. Het is dus mogelijk om met één administratie te starten met de nieuwe opzet.

Als je niet inlogt met een gebruikersaccount met supervisor rechten, kan het zijn dat de supervisor eerst de rechten op deze module voor je aan moet zetten via Beheer | Rechten | Toegang.

 

Wanneer je de nieuwe BTW-aangifte voor de eerste keer start via Taken | BTW-aangifte, wordt gevraagd om eerst de instellingen voor de BTW-aangifte en de ICP-aangifte in te vullen:

Instellingen

Als je nog niet eerder aangiftes hebt aangemaakt met Minox, zorg er dan eerst voor dat je de algemene instellingen voor Btw-aangiftes hebt ingevuld.

Als je al eerder aangiftes in Minox hebt gemaakt via de oude module (Rapportage | Grootboek | BTW Aangifte) , controleer dan in ieder geval even de volgende instellingen.

Ga naar Onderhoud | Algemeen | Basisgegevens administratie | tab Btw.

 

Als alles is ingevuld ga dan naar Onderhoud | Algemeen | Btw-aangifte.

Klik op de knop [Nu aan de slag!] en selecteer de gewenste instellingen voor Btw aangifte, Opgaaf ICP en de Verzendwijze:

De verzendwijze staat STANDAARD op "Direct verzenden naar de Belastingdienst". Als je op een andere manier aangifte wilt doen, vergeet dan niet  EERST de verzendwijze aan te passen, want zodra je de aangifte definitief maakt, wordt deze daadwerkelijk verzonden.

 

Klik nu op Verder en vul de laatste gegevens in:

 In het instellingen-scherm kun je een crediteurnummer voor de belastingdienst opgeven. Op dit moment wordt er nog niet daadwerkelijk op die rekening geboekt. Deze stap wordt in een latere versie opgenomen. 

Nadat alles is ingevuld kun je het Btw-aangifte programma starten.

Een Nieuwe Btw-aangifte aanmaken

Je vindt het nieuwe Btw-aangifte programma onder Taken | Btw-aangifte

Voor het aanmaken van een nieuwe Btw aangifte, selecteer je in het rechter deel van het scherm eerst [Btw].

Wanneer je bij de algemene instellingen bij Opgaaf ICP hebt aangegeven “Niet van toepassing”, dan is [Btw] de enige optie.

 

Daarna kies je voor [Nieuw].

Vervolgens kies je of je een normale Btw aangifte of een suppletie wilt doen en daarna het jaar en het tijdvak, waarvoor je aangifte wilt doen. Je kunt een tijdvak waar al eerder een definitieve BTW-aangifte voor gedaan is niet opnieuw kiezen. 

Wanneer je op de knop [Aanmaken] klikt, wordt de BTW-aangifte automatisch aangemaakt.

Zodra de aangifte is aangemaakt kun je deze openen, controleren, eventueel wijzigen en definitief maken.

Klik hiervoor op 

Via de knop [Download] kunt je een concept BTW-aangifte downloaden of een Btw controle overzicht (voor een specificatie van de grondslagen). Zie ook Berekening van de grondslagen

Als je de aangifte nog niet definitief wilt maken kies je voor [Opslaan]. Je kunt de aangifte dan op een later tijdstip alsnog definitief maken / verzenden.

Kies je voor [Definitief maken] dan volgt een bevestigingsmelding. Afhankelijk van de gekozen verzendwijze volgt een van de volgende schermen:

  • Niet verzenden, alleen bestand XBRL of Pdf bestand downloaden
  • Verzenden naar Creaim
  • Verzenden naar belastingdienst (Digipoort)

Een definitieve aangifte kun je nog inzien en/of downloaden, maar niet meer wijzigen

Bevestiging

Digipoort bevestigt ontvangst door de belastingdienst. Dit zie je in de status van je aangifte (Geaccepteerd)

 

Als de aangifte definitief is ( maar nog niet bevestigd) of nog in de status concept is:

Verrekenen

Wanneer na een definitieve aangifte in het betreffende tijdvak nog (btw)bedragen wijzigen, dan wordt dit in een volgende Btw-aangifte automatisch geconstateerd en volgt een melding: “Correctie voorgaande perioden”. Je kunt dan zelf kiezen of je wilt verrekenen.

Wanneer het verschil groter is dan 1000 euro kan niet worden verrekend en dient er een suppletie te worden gedaan.

Als er voor [Verrekenen] is gekozen, kun je de correcties nakijken door op de knop te klikken.

Nieuwe ICP-aangifte aanmaken

Voor het aanmaken van een nieuwe ICP aangifte, selecteer je in het rechter deel van het scherm eerst het tabblad [Opgaaf ICP].

Let op: Deze keuze is niet zichtbaar als je bij de algemene instellingen bij Opgaaf ICP hebt aangegeven “Niet van toepassing”.

Daarna kies je de knop  [Nieuw].

 

Vervolgens kies je het jaar en het tijdvak, waarvoor je ICP-aangifte wilt doen. Je kunt een tijdvak waar al eerder een definitieve voor gedaan is niet opnieuw kiezen.

 

Wanneer je op de knop [Aanmaken] klikt, wordt de ICP-aangifte automatisch aangemaakt.

Via de knop [Download] kunt je een concept ICP-aangifte downloaden of een Btw controle overzicht (voor een specificatie van de grondslagen). Zie ook Berekening van de grondslagen

Als je de aangifte nog niet definitief wilt maken kies je de knop [Opslaan]. Je kunt de aangifte dan op een later tijdstip alsnog definitief maken / verzenden.

Kies je voor [Definitief maken] dan volgt een bevestigingsmelding.

Een definitieve ICP-aangifte kun je inzien en/of downloaden, maar niet meer wijzigen.

 

Een Nieuwe Suppletie-aangifte aanmaken

Voor het aanmaken van een suppletie, selecteer je in het rechter deel van het scherm eerst [Btw].

Daarna kies je voor [Nieuw].

 

Selecteer “Suppletie” en kies het jaar en het tijdvak, waarvoor je de suppletie wilt doen.

Wanneer je op de knop [Aanmaken] klikt, wordt de suppletie automatisch aangemaakt.

De eerder verwerkte aangifte, waar de suppletie betrekking op heeft, wordt ter indicatie doorgestreept in de lijst.

Zodra de suppletie is aangemaakt kun je deze openen, controleren, eventueel wijzigen en definitief maken.

Klik hiervoor op  

In de suppletie kun je ook het al eerder aangegeven bedrag voor het betreffende tijdvak opgeven.

Via de knop [Download] kunt je een concept van de suppletie downloaden of een Btw controle overzicht (voor een specificatie van de grondslagen). Zie ook Berekening van de grondslagen

Als je de aangifte nog niet definitief wilt maken kies je de knop [Opslaan]. Je kunt de aangifte dan op een later tijdstip alsnog definitief maken / verzenden.

Kies je voor [Definitief maken] dan volgt een bevestigingsmelding.

Een definitieve suppletie kun je inzien en/of downloaden, maar niet meer wijzigen.

Berekening van de grondslagen

De grondslagen voor de Btw-aangifte werden altijd berekend op basis van de voorkeurs Btw code die aan een omzetrekening of kostenrekening was gekoppeld. Omdat het voorheen een statische "1 op 1" koppeling betrof, was het niet mogelijk om tijdens het boeken de btw-code te wijzigen. (De enige uitzondering hierop was voor de codes voor inkopen hoog/laag, omdat voor categorie 5b geen grondslag wordt gevraagd.)

In de nieuwe btw-opzet worden de grondslagen voortaan berekend op basis van de btw-code, zoals deze in de boekingsregel is gebruikt. Hierdoor is er geen verplichte 1 op 1 relatie meer tussen grootboekrekening en voorkeurs btw-code. Dat betekent dat tijdens het boeken de btw-code voortaan gewijzigd mag worden. Hiervoor moet de optie “Btw wijzigbaar” bij de grootboekrekening zijn aangevinkt.

Als de optie “Btw wijzigbaar” bij een grootboekrekening is aangevinkt, dan heb je de volgende mogelijkheden:

  • Voorkeurs btw-code is type Af te dragen: Je kunt wijzigen naar elke andere btw-code van type Af te dragen
  • Voorkeurs btw-code is type Te vorderen: Je kunt wijzigen naar elke andere btw-code van type Te vorderen
  • Voorkeurs btw-code is niet ingevuld: Je kunt wijzigen naar elke ander btw-code

Er kan bij uitzondering op een omzet- of kostenrekening worden geboekt zonder btw-code. Bijvoorbeeld in een memoriaal dagboek. In dat geval wordt de eventueel opgegeven voorkeurs btw-code van de grootboekrekening aangehouden voor de grondslag-berekening.

Op het BTW controle-overzicht zal een grootboekrekening nu bij meerdere btw-codes voorkomen, als tijdens het boeken de btw-code is gewijzigd.

Het grondslag analyse overzicht is vanwege de nieuwe bepaling van de grondslagen niet meer van toepassing.

 

 

Aangiftenummer:

Net als bij de BTW aangifte krijgt iedere ICP aangifte een uniek ID nummer mee. Dit nummer wordt ook in het bestand dat naar de belastingdienst wordt verzonden vermeld. Dit nummer wordt automatisch toegekend en je hoeft hier als gebruiker in principe verder niets mee te doen, het dient ter identificatie van iedere unieke aangifte.